Vermilion zet gaswinning bij Oppenhuizen door

03 apr 2016 - 12:24
Gaswinning - Foto: ANP

Vermillion zet de gaswinning bij Oppenhuizen door. De aanpassings van het bestemmingsplan ligt sinds vorige week ter inzage. Vermillion wil gas winnen uit een gasveld bij Oppenhuizen. Ook wil het gaswinbedrijf transportleidingen aanleggen richting Boazum en Ried.

In het dorp is veel verzet tegen de gaswinning. De twee informatiebijeenkomsten over de plannen verliepen vorig jaar onrustig. Vermillion zei dat de grond bij Oppenhuizen niet verder zal zakken dan twee centimeter. Ook zou de kans op aardbevingen klein zijn. Een aantal aanwezigen geloofde dat niet.

Steun uit Den Haag

De tegenstanders in Oppenhuizen kregen vorig jaar ook steun uit Den Haag. Tweede Kamerleden Lutz Jacobi en Jacques Monasch vroegen Kamp af te zien van gaswinning in Súdwest-Fryslân. Volgens Kamp is het echter zijn verantwoordelijkheid om het gaswinningsplan te bekijken, ondanks het feit dat de gemeente Súdwest-Fryslân en de provincie Fryslân tegen de exploitatie van de gasvelden zijn.

Gaswinning

In het veld bij Oppenhuizen wil Vermillion 500 miljoen kuub gas winning, over een periode van 10 tot 15 jaar. De gasput daarvoor is in de jaren ’70 aangelegd. Er moet nog wel een installatie worden gebouwd. 

(Advertentie)
(Advertentie)