Volop plannen voor De Kruidhof in Buitenpost

02 apr 2016 - 10:30

Dit weekend opent De Kruidhof in Buitenpost de deuren weer. Een nieuw seizoen brengt nieuwe dingen. Zo is de botanische tuin vanaf nu een officiële trouwlocatie. Bijzonder vindt directeur Jan Willem Zwart: "Ik bin sels trouambtner. It is it moaiste wurk fan de wrâld, minsken yn de echt ferbine, en dat kin hjir no ek op de Krûdhof".

Felt Beehive

Nieuw is ook de ‘Felt Beehive’, een koepel gemaakt van plastic en aangekleed met vilt van schapenwol. Het doet denken aan een bijenkorf. Hier kunnen mensen rust vinden of kleine bijeenkomsten houden. "Miskien dat minsken hjir efkes stil stean kinne by de bij, hoe belangryk se binne foar de biodiversiteit". De Kruidhof hoopt met het project ‘Silence of the bees’ het kenniscentrum voor het Noorden aangaande de bij te worden. ‘Silence of the bees’ is opgenomen in het boek van CH2018. De komende twee jaar zullen er diverse activiteiten worden ontwikkeld om mensen bewust te maken van het belang van de bij. 

Oratorio for 1 million souls

Een Australische kunstenaar heft een ontwerp gemaakt voor een heel grote bijenkorf met zo’n twintig bijenkasten eromheen. In de korf is het geluid van zo’n miljoen bijen te ervaren. Het ontwerp is nog niet definitief, omdat het volgens bijendeskundigen niet goed is om zoveel bijenvolken zo dichtbij elkaar te zetten. Dit ‘’Oratorio for 1 millions souls’’ moet in 2018 in de tuin staan.

Nieuwe entree

Momenteel wordt er al gewerkt aan een nieuwe infrastructuur waarbij de samenwerking tussen De Kruidhof, sociaal-cultureel centrum It Koartling en het IJstijdenmuseum vorm krijgt in een nieuw multifunctioneel gebouw. Hier is ruim zeven ton voor beschikbaar. En dan ligt er nog een projectvoorstel om onderzoek te doen naar halofiten, zoutplanten. De universiteit in Groningen wil graag weten wat deze halofiten kunnen betekenen voor de cosmetica, tegen het ouder worden van de huid. De Kruidhof zal de planten telen.

Trefwoorden: 
De Kruidhof Buitenpost Tuin
(Advertentie)
(Advertentie)