Omrop TIP: It Swarte Goud van Fryslân

02 apr 2016 - 07:50

‘It Swarte Goud’ van Fryslân: het Friese paard. Koningshuizen over de hele wereld houden van het paard, de dieren spelen zelfs in Hollywoodfilms en inspireren kunstenaars en circusartiesten tot spectaculaire voorstellingen. In vijf delen probeert de documentaire It Swarte Goud antwoord te krijgen op de vraag waarom het Friese paard nu zo bijzonder is.

Fan alle Tiden

In dit eerste deel van de serie komt onder andere Symon Attema aan bod. Symon ging in de jaren ’80 van Fryslân naar Amerika om daar een opleiding te volgen om piloot te worden. Een tijd later begon hij met een nieuwe ‘business’: Friese paarden van zijn vader verkopen in Amerika, die import werd later erg populair. In 2004 kwam het Friese paard Ariaan naar Amerika, hij werd later door Hollywood ontdekt, waarna hij een rol kreeg in de film The Legend of Zorro met Antonio Banderas.

Geschiedenis

Verder maakt Jorieke Savelkouls een start met de uitleg over de geschiedenis van het Friese paard. Het Friese paard werk namelijk al sinds het begin van de jaartelling als oorlogspaard.

De documentaire 'It Swarte Goud - Fan alle tiden' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 12.55 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie om 17.00 uur. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(Advertentie)
(Advertentie)