Crone: Onrust in noodopvang Heliconstate speelt al langer

01 apr 2016 - 23:24

Het is al langer onrustig in de vluchtelingenopvang in Heliconstate in Leeuwarden. Woensdag kreeg burgemeester Ferd Crone daar al de eerste signalen over. Dat zegt de burgemeester in een reactie op de demonstratie van vluchtelingen vrijdagavond, tegen de omstandigheden in de noodopvang. De vluchtelingen zijn boos omdat ze vinden dat het te lang duurt voordat ze gehoor krijgen bij de IND. Die dienst beslist of ze in Nederland mogen blijven of niet.

Burgemeester Crone begrijpt emoties

Burgemeester Crone begrijpt die emoties wel. Volgens hem hebben sommige vluchtelingen het idee dat anderen, die pas later in Nederland zijn gekomen, eerder worden geholpen door de IND. En enkelen klagen ook over het eten. "Het is niet leuk om maandenlang alleen maar magnetronvoedsel te krijgen. Ze mogen zelf niets maken," zegt Crone.

Gesprek met vluchtelingen

Komende maandag gaat de burgemeester in gesprek met een delegatie van de vluchtelingen. Maar de gemeente kan weinig voor ze doen, zegt hij. "De IND en het COA moeten snelle procedures doen, maar ik snap dat zij ook overbelast zijn."

Het speelt in meer plaatsen in Nederland, zegt Crone. "Dat hoort er ook bij. Mensen zitten toch in een opvang waar weinig voorzieningen zijn. Je mag eigenlijk niks. Geld hebben ze ook niet. Dan moet af en toe de emotie er uit."

(Advertentie)
(Advertentie)