Arbitrage moet conflict over Drachtsterbrug oplossen

01 apr 2016 - 21:54
De bou fan it akwadukt neist de Drachtsterwei - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De provincie is het nog steeds oneens met bouwer Heijmans over de kosten van het nieuwe aquaduct bij de Drachtsterbrug in Leeuwarden. Door technische mankementen zijn de kosten opgelopen en een onafhankelijke arbitragecommissie buigt zich nu over wie die moet betalen. Zo hebben bouwer en opdrachtgever dat met elkaar afgesproken.

Ondertussen praten de bouwer en de provincie ook buiten de commissie om nog met elkaar. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) verlopen die gesprekken constructief.

De provincie wil dat het aquaduct snel wordt afgemaakt, binnen budget, en dat dat veilig verloopt. Er wordt op diverse niveaus gesproken, zegt Poepjes. "Ik bespreek niet hoe diep het beton precies komt, daar hebben anderen meer verstand van.

Harde grond

Bij de start van de werkzaamheden, eind 2014, leek het er nog op dat het verkeer eind 2015 onder het aquaduct door zou kunnen rijden. Maar al snel moest de bouwer de plannen bijstellen. Doordat de grondlaag harder was dan gedacht, duurde het langer om damwanden de grond in te krijgen. Dat heeft bijna een jaar vertraging veroorzaakt.

Lekkage

Eind 2015 kregen de bouwers te maken met wateroverlast. De aquaductbak was lek en is twee keer vol water gestroomd, in oktober en november. Voor de zekerheid werden aangrenzende straten enkele dagen afgesloten. Duikers maakten de lekken dicht.

Verzakkingen

Begin 2016 bleek dat de Drachtsterbrug was verzakt bij het leegpompen van de aquaductbak. Daardoor konden er een paar dagen geen vrachtauto's over de brug rijden. Eerder was ook al sprake van verzakking, doordat zand onder de brug wegspoelde.

Verkeerde palen

In februari liep de bouw van het aquaducht nog eens vier maanden vertraging op door een misser met de funderingspalen. Die waren verkeerd geplaatst en dus moesten er nieuwe palen worden geslagen. Het duurt nu in elk geval tot het einde van dit jaar voordat het aquaduct klaar is.

Arbitragecommissie

Dat er nu een arbitragecommissie aan te pas moet komen om het conflict met de bouwer op te lossen, is volgens gedeputeerde Poepjes heel normaal. "Zo gaat dat in de bouwwereld. Ik geloof niet dat er een groot bouwproject bestaat, waarbij dat niet gebeurt."

(Advertentie)
(Advertentie)