Afvaloven Harlingen stilgelegd voor eerste verbeteringsronde

01 apr 2016 - 19:43

De afvaloven in Harlingen ligt vanaf vrijdag drie weken stil. Deze onderhoudsperiode wordt gebruikt voor de eerste verbeteringen om de oven veiliger te maken.

Een van de belangrijkste punten is een test met het doekenfilter bij de opstart van de oven over drie weken. Het opstarten gaat dan via dit filter. Voorheen gebeurde dat niet omdat de temperatuur te laag was en dat is slecht voor het doekenfilter. Risico was wel dat er ongefilterde stoffen in de lucht kwamen. Bij het opstarten wordt ook een dioxinemeting gedaan.

Nog maar het begin

Een werkgroep met onder meer provincie, gemeente Harlingen, Omrin en milieudeskundige Johan Vollenbroek praat komende tijd verder over nog meer aanpassingen. Een wens van de provincie is dat de pijp van de afvaloven hoger wordt. Gedeputeerde Michiel Schrier laat weten dat dit niet makkelijk is. "Je hebt de Waddenvereniging die misschien wel zegt dat dat wel een hele grote fabriek is bij een bijzonder stuk erfgoed.'' Bovendien is de gemeenteraad van Harlingen tegen het verhogen van de pijp.

Komende tijd moet blijken welke maatregelen er nog meer worden genomen. Gedeputeerde Schrier: "Er zou bijvoorbeeld een ijking van de temperatuur kunnen komen en het plaatsen van meer filters. Dit zijn allemaal zaken die we de komende fase gaan onderzoeken.''

Dwangsom blijft staan

De dwangsom die de provincie de afvalverwerker Omrin heeft opgelegd, blijft in stand. "Die is er juist om er voor te zorgen dat het niet weer gebeurt. Als Omrin goede maatregelen neemt om dat te voorkomen, hoeven wij die dwangsom nooit op te leggen.''

Trefwoorden: 
REC afvaloven Harlingen
(Advertentie)
(Advertentie)