Achtkarspelen: plannen foor noodopvang gaan vooralsnog door

01 apr 2016 - 09:38

Er blijven vooralsnog plannen voor een AZC in de gemeente Achtkarspelen. Dat werd duidelijk na een lange bijeenkomst in Buitenpost waarin het college van B&W de raad en inwoners vragen stelde over hun standpunt voor vluchtelingenopvang in de gemeente.

Met een krappe meerderheid werd een motie van de ChristenUnie en de PvdA aangenomen. In die motie staat dat de gemeente zal onderzoeken of en waar de opvang voor vluchtelingen moet komen.

Het bedrijventerrein De Swadde in Buitenpost en het Lauwerskwartier in Surhuisterveen zijn de opties voor een noodopvang voor 300 tot 350 asielzoekers. Daarin wordt ook gekeken naar de mogelijkheid of de noodopvang in de toekomst omgezet wordt tot een AZC.

Het CDA, de PvdA en ChristenUnie hadden met 11 stemmen een krappe meerderheid. VVD, GBA en FNP hadden 10 tegenstemmen. Een tweede motie die werd aangenomen ging over de investeringen in woonruimte voor statushouders in de gemeente. Er waren bijna 300 mensen naar het gemeentehuis gekomen om de discussie te volgen, ongeveer evenveel als een week geleden toen er ook al gesproken werd over hetzelfde onderwerp. Op een groot scherm konden mensen die geen plek konden krijgen de discussie volgen.

Het college zal binnenkort een definitief besluit nemen.

(Advertentie)
(Advertentie)