"Kunst van Jentsje Popma hoort thuis in Fries Museum"

31 mrt 2016 - 21:12

De 94-jarige kunstenaar Jentsje Popma uit Leeuwarden verdient een grote overzichtsexpositie van zijn kunst. Dat heeft galerijhouder Jitse Sikkema donderdag gezegd in het programma Bynt in Omrop Fryslân.

Aankomende zaterdag opent Sikkema in zijn Galerij Buitengewoon in De Wilgen de tentoonstelling ‘It Fryske Lân’. Daar zijn werken van landschapskunstenaar Popma te zien, maar ook van kunstenaren Douwe Elias, Janneke Hengste, Sjoerdtje Hak en Klaas Werumeus Buning, die net als Popma een grote liefde hebben voor het Friese platteland. 

Friese natuur vastleggen op doek

Popmakte maakte ruim 200 schilderen van de Friese natuur en wegen, omdat hij het Fryslân van zijn jeugd vast wilde leggen. Daar is door het moderne leven volgens hem bijna niets meer van over. Hij schonk vorig jaar al zijn werk en zijn galerij aan stichting Nijkleaster uit Jorwert, zodat die hun plannen kunnen uitvoeren. 

Betekenis

Sikkema vindt dat Popma van grote betekenis is geweest voor de Friese kunst. It wurk fan Popma heart eins thús yn it Fries Museum. Hy is de earste dy't mei dizze filosofy Fryslân fêstlein hat. It is skande dat ien blykber earst ynternasjonaal trochbrekke moat -lykas sir Lawrence Alma Tadema- foar't Fryske keunstners in eigen tentoanstelling krije. En dat wylst der safolle talint yn Fryslân oanwêzich is. Dêr kin ik my bot oan steure."

Fries Museum

Directeur Kris Callens van het Fries Museum zegt dat er maar een beperkte ruimte is voor grote overzichsttentoonstellingen. "Wij maken pas een expositie als een kunstenaar zich ook in het buitenland heeft bewezen, of wanneer deze de Gerrit Bennerprijs heeft gewonnen." In 2017 worde de volgende Gerrit Bennerprijs weer uitgereikt voor het volledige oeuvre van een Friese kunstenaar.

(Advertentie)
(Advertentie)