Alleenstaande ouders komen in de knoei door belasting

31 mrt 2016 - 17:47

De Friese ouders komen in de schulden door een mogelijke fout van de belastingdienst. Volgens de ouders kwamen ze tot en met 2014 in aanmerking voor een financiële regeling, de zogenaamde ‘Alleenstaand Ouderkorting’. Hoewel die regel sinds 2015 is geschrapt, kon de bijdrage daarna toch nog worden aangevraagd en werd die ook uitbetaald.

Nu moeten de vrouwen het uitgekeerde bedrag, dat snel in de duizenden euro’s loopt toch terugbetalen. Vaak gaat het hierbij echter om vrouwen uit kwetsbare groepen, die het al financieel zwaar hebben.

Financiële nood

Sommigen van hen komen door de hele gang van zaken nu onder bijstandsniveau terecht. Soms kunnen de betrokken vrouwen daardoor de huur van hun woning niet meer betalen en dreigt uitzetting. Een door de belastingsdienst benoemde compensatieregeling, het zogenaamde ‘Kindgebondenbudget’. zou volgens de betrokken ouders geen oplossing bieden.

Politieke stappen

Vakbonden FNV en CNV en zorgcoöperaties zoals Amaryllis in Leeuwarden roepen ouders, die op deze wijze worden gedupeerd, op zich te melden. Zo kunnen ze met elkaar naar een oplossing zoeken. Daarbij worden stappen richting Den Haag niet uitgesloten.

(Advertentie)
(Advertentie)