Noch gjin antwurd Schippers op keamerfragen Harkemase Boys

31 mrt 2016 - 12:16
Pernelly Biya en skiedsrjochter Gert Keijl nei it ynsidint - Foto: AW Foto

Minister Schippers van Sport ziet geen kans om binnen de gestelde termijn antwoord te geven op de vragen van Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Ahmed Marcouch (PvdA) over de oerwoudgeluiden op de tribune van de Harkemase Boys. De Kamerleden vroegen op 9 maart aan minister Schippers hoe vaak zoiets nu voorkomt op de velden van het amateurvoetbal.

Ook willen de Tweede Kamerleden weten of er beleid moet komen om zulke racistische uitingen aan te pakken en, nog beter, te voorkomen.

Van een minister wordt gewoonlijk verwacht dat zij binnen drie weken antwoord geeft, maar Schippers heeft er in dit geval meer tijd voor nodig. Ze zegt wel dat ze er zo gauw mogelijk op terug zal komen.

Aanleiding voor de Kamervragen was een incident bij de voetbalwedstrijd Harkemase Boys tegen VVOG uit Harderwijk. Bij die wedstrijd maakte een toeschouwer apengeluiden in de richting van VVOG-speler Pernelly Biya. Die deed een paar dagen later ook aangifte vanwege racisme. Beide voetbalclubs hebben het incident veroordeeld.

Er is de laatste maanden vaak discussie over wat een scheidsrechter zou moeten doen in zulke gevallen. Sommige mensen vinden dat een wedstrijd dan altijd moet worden stilgelegd, maar anderen vinden weer dat zoiets te ver gaat. Bovendien hoort een scheidsrechter dergelijke signalen misschien niet meteen.

(Advertentie)
(Advertentie)