Catalaanse studente promoveert in Leeuwarden op urine

In Leeuwarden is vrijdag de allereerste promotie van de nieuwe Friese campus van de universiteit van Groningen. Een Catalaanse promovenda heeft onderzoek gedaan naar het halen van kalium en ammonium uit menselijke urine. Die stoffen zijn belangrijk in de landbouw.
In een gemeenschappelijk promotietraject van Wetsus en de Rijksuniversiteit Groningen is een membraan ontwikkeld om de stoffen te scheiden. Dat membraan is binnenkort mogelijk te gebruiken in een waterzuiveringsinstallatie. Voordeel is ook dat kalium en ammonium niet in het milieu terechtkomen.
Promotie in stadhuis
Volgens decaan professor Jouke de Vries worden de komende jaren nog meer promoties verwacht. In 2011 zijn twintig promovendi begonnen, een paar jaar later nog eens vijftien. De promotie vindt plaats in de historische Oranjezaal in het stadhuis van Leeuwarden.
Fries geleerd
De Spaanse promovenda - Anna Casadellà - heeft genoten van haar tijd in Fryslân. "Ik kom uit Catalonië, dat gebied heeft in Spanje een positie die vergelijkbaar is met die van Friesland in Nederland", zegt ze. Ze heeft zelfs wat Fries geleerd. "De analisten spraken mij vaak aan in het Fries. Maar verder was het lab van Wetsus een zeer internationale omgeving. Een prima plek om te werken."
Dominicaanse Republiek
Anna Casadellà studeerde Scheikunde aan de universiteit van Girona en haalde daar tegelijk een master in Waterwetenschap en Technologie. Na een stage bij Wetsus kreeg zij daar een promotieplek aangeboden. Na haar promotie gaat ze als vrijwilliger aan de slag bij een NGO in de Dominicaanse Republiek, waar ze zich bezig gaat houden met watertechnologie en hygiëne. Na deze onderbreking hoopt ze werk te vinden in dit veld.