Inspectie doet onderzoek naar provincie inzake afvaloven

30 mrt 2016 - 11:16
De REC yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet onderzoek naar de taakuitvoering van de provincie over de afvaloven in Harlingen. Dat laat staatsecretaris van milieu, Sharon Dijksma, weten in haar antwoorden op kamervragen over de REC. GroenLinks telde kamervragen over het toezicht van de provincie op de afvaloven naar aanleiding van de storing in oktober vorig jaar, waar er meer dioxine bij is vrijgekomen dan is toegestaan. 

Reden onderzoek

Aanleiding voor de ILT om onderzoek te doen is het het signaal "dat mogelijk oogluikend iets is toegestaan". Hiermee wordt het structureel gebruik van de bypass bedoeld, als de oven weer wordt opgestart. Dan wordt de lucht naar buiten geblazen, zonder dat het door een doekenfilter gaat. De staatssecretaris laat weten dat het gebruik van een bypass alleen maar mag als het echt niet anders kan. 

Reactie provincie

Gedeputeerde Michiel Schrier laat weten niet geschrokken te zijn van het onderzoek. "Het is nooit verkeerd om de inspectie hier naar te laten kijken. Het is een teken dat de staatssecretaris deze kwestie serieus neemt en zorgvuldig wil zijn. We zijn niet bang, we hebben niks te verbergen. We hebben drie weken geleden de gevraagde informatie door de inspectie aan hun gegeven en werken volledig mee. Het is alleen maar goed dat de inspectie er naar kijkt, ook voor de inwoners van Harlingen.''

GrienLinks eist informatie van FUMO

De GroenLinks Statenfractie wil zo snel mogelijk inzicht hebben in de informatie die de FUMO aan de ILT heeft gegeven. Ook wil de fractie weten wanneer het onderzoek klaar is, omdat ze zo mogelijk willen weten of de ILT wel of niet ingrijpt: De ILT komt pas in beeld als ze het vermoeden heeft van taakverwaarlozing door de provincie. Wij worden door deze antwoorden bevestigd in ons beeld dat de FUMO niet echt hard loopt qua handhaving. Dit is zeer verontrustend, want dit gaat niet alleen om 'zeer zorgwekkende stoffen' die uit de oven kunnen komen, maar ook om de geloofwaardigheid van de overheid", zo zegt Retze van der Honing, fractievoorzitter GroenLinks.

(Advertentie)
(Advertentie)