Introductieles in goalball voor visueel gehandicapten

30 mrt 2016 - 09:16

Woensdagavond is er in Heerenveen een introductieles om met goalball in aanraking te komen. Dit is een balsport voor visueel gehandicapte en blinde mensen.

Omdat er wordt gesport met een rinkelbal, kunnen de visueel beperkte deelnemers horen waar de bal vandaan komt en waar hij heen gaat. Het spel kan daarom blind worden gespeeld. Ook mensen die goed zien, kunnen meedoen. Alle deelnemers krijgen namelijk een afgeplakte ski-bril op, zodat niemand wat kan zien.

Goalball wordt gespeeld in twee teams van drie personen. Op elke helft van het veld één team. De spelers zitten op de knieën op vaste posities op de grond met het doel achter zich. De bedoeling is om de bal in het doel van de tegenstander te gooien of te rollen. Wie de bal heeft moet binnen tien seconden een doelpoging doen, anders krijgt het andere team een penalty.

Goalball op de kaart zetten

Rik van den Bogerd, ergotherapeut bij Koninklijke Visio, organiseert de les. Dit doet hij samen met Sport Fryslân. Het doel is om de sport in Fryslân op de kaart te zetten, zodat mensen met een visuele beperking ook kunnen sporten. Ook wil Van den Bogerd een goalball-team oprichten. "Wij willen weer een team opzetten in Fryslân, om mee te doen in competitieverband."

De introductieles begint woensdagavond om 19.30 uur in de Van Kleffensschool in Heerenveen en duurt tot 20.30 uur. 

(Advertentie)
(Advertentie)