Sietse de Vries schrijft tekst Groot Fries Dictee

29 mrt 2016 - 18:25
Switte yn de Steateseal op in eardere edysje fan it Grut Frysk Diktee - Foto: Omrop Fryslân

De tekst van het Groot Fries Dictee wordt dit jaar geschreven door journalist/schrijver Sietse de Vries. Wie mee wil doen, moet zich kwalificeren op www.omropfryslan.nl/fryskdiktee of op de Omrop-app. Op 10 mei is in het Provinciehuis het echte dictee.

De Vries wil de deelnemers uitdagen. 'Een sadistische inslag heb ik denk ik nooit gehad. Maar toen ik de eervolle opdracht kreeg om het Fries dictee te schrijven, dacht ik wel meteen: "Het zal me niet overkomen dat ik de eerste ben met een winnaar zonder ook maar één fout."'

Nieuwe spelling

De veertiende editie van het Groot Fries Dictee volgt de regels van de officiële spelling van het Fries, inclusief de aanpassingen die sinds jannuari 2015 gelden. (bvb. drûch ipv droech en telefyzje ipv televisie).

Sluitingsdatum

De kwalificatie sluit maandag op 18 april. Daarna krijgen de 35 beste inzendingen bericht dat zij mee mogen doen aan de finale op 10 mei.

Beroemde Friezen

Naast de mensen die zich kwalificeren, doen ook bekende Friezen mee, zoals voorzitter Wiebe Wieling van de Elfstedenvereniging en presentator Welmoed Sijtsma van het Jeugdjournaal.

Op televizie
Het Groot Fries Dictee is op 11 mei te zien op Omrop Fryslân televisie.

Meepraten 

Meepraten over het dictee of over de uitzending kan op Twitter met de hashtag #diktee2016.

Klein Fries Dictee

Op dinsdag 10 mei is in de Statenzaal ook een Klein Fries Dictee voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Het klein diktee wordt voorgelezen door schrijver en onderwijsman Thys Wadman.

Organisatie

De organisatie van het dictee ligt in handen van de Afûk, Cedin, Omrop Fryslân en de Fryske Akademy.

(Advertentie)
(Advertentie)