'Friezen verdeeld over opvang vluchtelingen'

28 mrt 2016 - 12:06
Flechtlingen - Foto: ANP

Friesland is verdeeld over de opvang van vluchtelingen, dat valt op te maken uit een enquête van de NOS. De omroep zette een korte vragenlijst op haar website. Zo’n 50.000 mensen hebben de enquête ingevuld.

In Friesland zijn de meningen verdeeld. De reacties zijn in drie groepen in te delen: positief, negatief en mensen die er tussenin zitten. Het Friese beeld komt daarmee overeen met het landelijke. De reacties staan op de website van de NOS.

De meeste reacties komen van mensen die wonen in de buurt van een asielzoekerscentrum (St.-Annaparochie, Drachten, Burgum) of een noodopvang (Leeuwarden, Kollumerpomp, Grou).

Positief
De meeste reacties over de opvang van asielzoekers zijn positief. Elske uit Leeuwarden schrijft dat ze goede ervaringen heeft met vluchtelingen. “Ik heb een aantal vluchtelingen leren kennen en ben bevriend met hen geraakt, ben getroffen door hun verhalen. We hebben ondanks verschillende culturele achtergronden veel gemeen: we lachen samen, we willen graag een gelukkig leven, we willen van betekenis zijn voor elkaar."

Voorwaarden
Anderen zijn van mening dat asielzoekers welkom zijn, maar hebben wel zorgen en voorwaarden. Wies uit Oudebildtzijl schrijft over de asielzoekers in St.-Annaparochie: "Het is rustig en heel gewoon dat ze er zijn. Waar ik me zorgen over maak zijn de grote groepen jonge mannen." Lisanne uit Kollum heeft geen zin aan gelukzoekers: "De gelukzoekers, die hier puur voor werk en een huis komen, gun ik geen plek hier."

Negatief
Er zijn ook negatieve reacties op de opvang van asielzoekers. Volgens Gerrit uit Sneek is het voor verschillende mensen moeilijk om een betaalbare huurwoning te vinden, terwijl asielzoekers een woning toegewezen krijgen.

Volgens de NOS is de enquête niet een officieel wetenschappelijk onderzoek, maar geeft het wel een beeld over hoe over de opvang van vluchtelingen wordt gedacht.

Trefwoorden: 
opvang vluchtelingen enquête
(Advertentie)
(Advertentie)