Begroting Leeuwarden Culturele Hoofdstad fors bijgesteld

26 mrt 2016 - 08:49

De organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 moet het met veel minder geld doen dan eerder werd gedacht. In de begroting van het bidbook werd uitgegaan van 40 miljoen euro. Dat bedrag is bijgesteld naar 26,5 miljoen. Het gevolg is dat er programma-onderdelen moeten vervallen. Dat geldt voor vijf grote projecten: Floating Future, Museum of Love, Flying Carnaval, Romantic Painters of the North en The M Factor. Deze besparing levert vijf miljoen op.

De organisatie van CH2018 heeft intussen al acht miljoen euro aan sponsorgeld binnengehaald. Een bedrag van één miljoen euro komt van een hoofdsponsor. Dat is een nationaal bedrijf dat belangrijk is voor Fryslân. Welk bedrijf het is, wil financieel directeur John Bonnema nog niet zeggen. Dat wordt later door de sponsor zelf bekend gemaakt.

Sponsorinkomsten vallen tegen

Toch vallen de sponsorinkomsten flink tegen. Veel bedrijven steunen de organisatie wel, maar dan in natura. Bijvoorbeeld in het beschikbaar stellen van voorzieningen. De doelstellingen uit het bidbook blijven overeind, volgens Bonnema, ook al komt er minder geld binnen en moeten er projecten geschrapt worden. Voorstellingen of tentoonstellingen gaan alleen door as er financiële dekking voor is. In september kijkt de organistie opnieuw naar de geldstroom, en naar alle projecten die op stapel staan.

(Advertentie)
(Advertentie)