Eerste maatregelen van Omrin voor REC worden getest

25 mrt 2016 - 16:27
De REC yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Er zal getest worden hoe veel dioxine er uit de afvaloven in Harlingen komt, als de oven niet via de controversiële bypass, maar via het doekenfilter op wordt gestart. Begin april ligt de oven drie weken stil voor onderhoud. De oven wordt bij het opnieuw opstarten dan schoon geblazen. Daarbij wordt de doekenfilter, die stoffen filtert, tot nu toe niet gebruikt. Deskundige Vollenbroek heeft hier veel kritiek op, omdat er dan volgens hem dioxine en andere gevaarlijke stoffen ongefilterd in de omgeving terecht komen. 

Er gaat nu getest worden hoe het gaat als de doekenfilter wel wordt gebruikt en dat zal dan ook gemeten worden, zo zegt gedeputeerde Michiel Schrier.  

"Storend en onbegrijpelijk"

Op 18 maart is er een storing geweest bij REC. Later kwam naar buiten dat er een gasfles, die tussen het afval zat, was ontploft. Eerst werd gezegd dat er een storing in de ketel was, waardoor de apparatuur om de dioxine te meten uitviel. Later werd gezegd dat het door een wissel van cartridges, die de dioxine monsters opslaat, kwam. Schrier noemt de communicatie “storend en onbegrijpelijk” Hij heeft de directie hier ook op aangesproken. Omrin laat weten dat het hen spijt dat er verwarring ontstaan is door de berichtgeving van Omrin op 18 maart.

''Actiever communiceren''

"Als Omrin willen wij tegemoet komen aan de wens van diverse partijen om pro-actief informatie te verstrekken over de REC, en daarom hebben wij besloten actiever over de REC te communiceren als er storingen en incidenten zijn'', aldus directeur Vernooij. ''Om die reden hebben wij vrijdagochtend 18 maart 2016 een bericht gepubliceerd over de uitval van de dioxinemeter en de mogelijke oorzaak. Op zaterdag 19 maart 2016 is de informatie op de website aangepast en dit heeft helaas tot verwarring geleid. Wij betreuren dit zeer en zetten graag de feiten op een rij". Op de communicatie van Omrin is vanuit Harlingen al jaren grote kritiek.

Aanpak

De provincie, Omrin, de gemeente, Fumo en deskundigen praten samen over een plan van aanpak. Dit naar aanleiding van de grote storing in oktober vorig jaar. Ook wordt er gesproken over wat er op lange termijn aangepast en verbeterd kan worden. Zo wordt de milieuvergunning ook helemaal doorgelicht om te kijken of die wel voldoet aan de nieuwste regels en wetten. 

Trefwoorden: 
REC Harlingen Omrin afvaloven
(Advertentie)
(Advertentie)