PvdA: geld uit Waddenfonds niet naar sluis Kornwerderzand

25 mrt 2016 - 13:57

Er moet geen geld uit het Waddenfonds gehaald worden voor een nieuwe sluis bij Kornwerderzand, zei de PvdA in de Friese Staten. Het Waddenfonds is een compensatieregeling voor gaswinning onder de Waddenzee. Met dat geld worden projecten betaald die het Waddengebied mooier maken, net als de ontwikkeling van het platteland of natuurprojecten.

Een nieuwe, bredere sluis in de Afsluitdijk hoort daar niet bij. De sluis én de weg zijn van het Rijk en zou daarom ook voor het grootste deel door het Rijk, of door Europa, betaald moeten worden, vindt de PvdA.

Auke de Vries van de VVD-Tweede Kamerfractie vindt dat de sluis wel meegefinancierd kan worden door het Waddenfonds, omdat de sluis zorgt voor meer werkgelegenheid bij de scheepswerven aan het IJsselmeer. Minister Schultz van Infrastructuur is het daar niet mee eens. Een nieuwe sluis van 25 meter breed kost 140 miljoen euro. Ook het bedrijfsleven wil daar aan meebetalen. Verder moet het geld opgebracht worden door de provincies, het Rijk en Europa.

(Advertentie)
(Advertentie)