Omrop TIP: De passie van Abbega

De Fryslân DOK ‘De passy fan Abbegea’ vertelt het verhaal van een bijzondere gebeurtenis op 3 april 1942. Op die dag werd in Abbega de Matthäus Passion vertoond door een klein dorpskoor zonder ervaring.
Muzikaal hart
Die gebeurtenis zou later van grote invloed zijn op de aanwezigen en een latere generatie musici. Dirigent Gerben van der Veen (Heech, 1956) is één van die mensen. Zijn ouders zongen in 1942 beide in het koor. Het stuk zou het muzikale hart van hun huwelijk en gezin worden.
Zoektocht
Een kleine gemeenschap die in oorlogstijd de geest en kracht vindt om zo'n moeilijk Duits stuk te vertonen: het spreekt Van der Veen zo tot de verbeelding dat hij 74 jaar later op zoek gaat naar de wortels van zijn familie en hemzelf. Het verhaal over het muzikale DNA van Abbega: op zoek naar een ervaring die drie generaties later nog doorklinkt in de familiegeschiedenis en de rijke koortradities van Fryslân.
De documantaire 'De passy fan Abbegea' is zaterdag om 15.30 uur en zondag 27 maart om 13.00 uur te zien op NPO 2. En zondag 27 maart vanaf 17.00 uur alle uren op Omrop Fryslân Televisie. Het programma is hieronder nu al te zien.