UPDATE: Verslagenheid Friese voetbalwereld na dood Cruijff

24 mrt 2016 - 15:17

Sportclub Heerenveen noemt het een trieste dag voor Nederland, nu voetbalicoon Johan Cruijff overleden is. De club heeft met verslagenheid kennis genomen met het overlijden van Cruijff en wenst de betrokkenen veel sterkte toe.

Directeur Luuc Eisinga van Heerenveen reageert op twitter: ,El Salvador die niet gered kon worden van die verschrikkelijke ziekte. Ooit in de Tour, mensen kusten de straat.. wat een fenomeen". Cambuur tweet: "Verschrikkelijk om te horen dat voetbalicoon Johan Cruijff is overleden. Bedankt voor alles Johan."

Cruijf overleed donderdag op 68-jarige leeftijd, aan de gevolgen van longkanker. 

"Lieve aardige man"

Johan Cruijff kwam in totaal drie keer met Barcelona naar Buitenpost. Daar speelde de club oefenwedstrijden. Voorzitter Paul Olijve van Buitenpost was een van de mensen die Cruijff naar Fryslân haalde. Hij omschrijft de voetballegende als een "leave, goede man".

Alle drie keer dat hij in Buitenpost was, had hij alle tijd voor de mensen. Zo was er de eerste keer, in 1989, een jongetje dat een handtekening wou van Cruijff. Hij wou dat graag op zijn trainingspak. "Mag dat wel van je ouder, frege er doe oan it jonkje. Sa belutsen wie er", aldus Olijve.

Een kameraad

Erevoorzitter Riemer van der Velde van SC Heerenveen noemt Cruijff een goede vriend. Hij heeft hem zelfs ooit gevraagd om trainer van SC Heerenveen te worden. "Doe sei er dat it him leuk like, mar dat er my letter werombelje soe. Der spile ek wat yn Barcelona, fertelle er." En een paar dagen later belde Cruijff inderdaad: hij werd trainer bij FC Barcelona.

Van der Velde ging ook regelmatig te golfen met Cruijff. Yn Beetstersweach ha se no ek in Johan Cruijff-wand. Dy is dêr delsetten neidat Johan in bal sa skeef sloech dat dy op it terras telâne kaam"", herinnert Van der Velde zich.

Hij hoorde het nieuws over de dood van Cruijff donderdagmiddag in een vergadering. "Ik waard der kâld fan." 

(Advertentie)
(Advertentie)