"Je weet dat het gebeuren kan, maar het blijft onwerkelijk."

22 mrt 2016 - 11:24

Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga is erg geschrokken van de aanslagen in Brussel. Huitema is in Brussel en zat dinsdagochtend in vergadering toen hij het nieuws hoorde. "Ik krige in melding op myn smartphone. Dan witst noch net fuortendaliks hoe slim as it is. Dat waard stadichoan dúdliker."

De vergadering en het stemmen gingen wel door, maar toen duidelijk werd dat het om een terroristische aanslag ging waarbij doden zijn gevallen, heeft de voorzitter de vergadering stilgelegd.

"Wy hawwe mei syn allen in minút stilte hâlden foar de slachtoffers", verteld Huitema.

Niet in of uit

Huitema zit nu in het gebouw van het Europees Parlement. Die is, net als de rest van Brussel, afgsloten. "Wy meie der net út. En minsken komme der hjir ek net yn." Hoe lang de situatie zal duren, weet de parlementariër nog niet.

"We folgje it nijs op ynternet en telefyzje. Tuskentroch besykje wy noch wat te wurkjen." Een medewerker van Huitema zat dinsdagochtend in de metro en stapte uit op Malenbeek, het getroffen station. "It wie eins in gelok dat de fergadering fannemoarn sa betiid begûn", verteld Huitema. Zelf heeft hij een appartement vlakbij het Europees Parlement en gaat altijd lopend naar het werk.

"Ferskriklik"

De gedachten van Huitema zijn nu eerst bij de slachtoffers en nabestaanden van de getroffenen. "It drigingsnivo wie al heech en je witte dat it gebeure kin. Mar as it dan echt gebeurt, komt it wol hiel tichtby. Ferskriklik."

Anna van der Galiën studeert aan de NHL in Leeuwarden, maar loopt op het moment stage bij Neth-ER aan het Luxemburgplein in Brussel. Dat ligt ook bij het Europees Parlement. "Op het plein zijn continu ziekenauto's, je hoort de hele tijd sirenes en het verkeer zit muurvast", laat ze weten.

Het is moeilijk voor haar om zich te concentreren op haar werk. "Tot nu toe is er weinig werk verzet, omdat iedereen steeds berichtjes krijgt met hoe het is en of we veilig zijn."

Van der Galiën hoorde het nieuws van de aanslag op het vliegveld en was toen nog wel rustig. Maar de aanslag op Malenbeek, op 5 minuten loopafstand van haar werk, maakte wel wat meer emoties los. "Toen kreeg ik echt de kriebels."

Ook Robin van Bussel is student in Brussel. Hij studeert aan de filmacademie. "Ik zat vanochtend net voor de aanslagen in de metro", meldt hij geschrokken. Van Bussel is nu in Overijse, op 20 kilometer van Brussel, voor een workshopweek. "De concentratie tijdens de workshops is totaal weg, iedereen zit met zijn hoofd bij klasgenoten en vrienden of familie in Brussel."

Trefwoorden: 
aanslagen Brussel Jan Huitema
(Advertentie)
(Advertentie)