Gemeenteraad Leeuwarden steunt hogere windmolen in Reduzum

21 mrt 2016 - 22:26

Het plan van het dorp Reduzum voor een nieuwe dorpsmolen kan rekenen op de warme steun van de Leeuwarder gemeenteraad. Een meerderheid van de raad gaf wethouder Isabelle Diks maandag de opdracht om met de provincie Fryslân te regelen dat er een nieuwe dorpsmolen kan komen die, met 45 zijn meter, 9 meter hoger wordt als de bestaande molen.

De provincie Fryslân wil met het nieuwe windmolen-beleid juist af van de losse dorpsmolens, maar wethouder Diks wil zich daar niet bij neerleggen. "Deze molen kan Reduzum energieneutraal maken. Dat is een unieke kans."

De provincie wil in principe alleen windmolens toestaan in daarvoor aangewezen gebieden, zoals het IJselmeer en de kop van de Afsluitdijk. Op andere plekken mag een eventuele molen niet hoger worden als voorgeschreven hoogte. "Ik kan het niet verkopen dat zo'n unieke molen moet verdwijnen vanwege een getal in een coalitie-akkoord. Ik ga daarom een open gesprek aan met de provincie", zei de wethoudster.

FNP stemt tegen de dorpsmolen
De FNP en de VVD stemden tegen de motie voor de windmolen. Deze partijen wijzen er op dat het windmolen-beleid de verantwoordelijkheid is van de provincie en niet die van de gemeente. Ook vinden FNP en VVD het maar apart dat het CDA in de raad van Leeuwarden op dit punt ingaat tegen het beleid van het CDA in de provinciale staten. Wyb Feddema van de NLP plette voor het onderzoeken van alternatieven, zoals een dorps-zonnepark in plaats van een dorpsmolen, maar daar kreeg hij van de andere partijen weinig steun voor.

(Advertentie)
(Advertentie)