Ministerie legt BFVW dwangsom op voor eierzoeken

18 mrt 2016 - 16:38
Ljipaai - Foto: ANP

Het ministerie van Economische Zaken heeft een dwangsom opgelegd aan de BFVW. De manier waarop in Friesland eieren worden gezocht, is tegen de Flora- en Faunawet, zegt het ministerie. De BFVW heeft twee dagen om zijn leden op te roepen te stoppen met eierzoeken. Daarna moet de bond 2500 euro per dag betalen dat er nog om eieren wordt gezocht in competitieverband, tot een maximum van 15.000 euro.

BFVW verantwoordelijk
Volgens het ministerie is de BFVW verantwoordelijk voor het eierzoeken, omdat de bond het zoeken organiseert. Het BFVW zegt dat de leden de nesten in kaart brengen om ze te beschermen, en dat het wedstrijdelement bij het zoeken nodig is om de eierzoekers er bij te houden.

Coördinatie ontbreekt
Het ministerie vindt toch dat het eierzoeken zoals dat nu gebeurt, niet in overeenstemming met de wet is. Het kan niet alleen nestbescherming zijn, daarvoor is het zoeken niet efficiënt genoeg. Volgens het ministerie ontbreekt coördinatie.

Wedstrijdelement
Het wedstrijdelement bij het eierzoeken is problematisch, schtijft het ministerie aan het BFVW. Iedereen met een nazorgpas kan in alle aangewezen velden zoeken. Dat zijn 4300 mensen. Vogelwachters kunnen in de praktijk dus vaker op hetzelfde stuk land hetzelfde nest vinden, en daardoor wordt de kieviet onnodig verstoord.

Beroep
Het BFVW heeft zes weken de tijd om tegen dit besluit in beroep te gaan.

Trefwoorden: 
BFVW dwangsom eierzoeken
(Advertentie)
(Advertentie)