Jan Huitema organiseert 'Friese Avond' in Mauritshuis

18 mrt 2016 - 09:34

De landbouwcommissie van het Europees Parlement komt bij zijn werkbezoek aan Nederland niet naar Friesland. Omdat Europarlementariër Jan Huitema dat zelf ook jammer vindt, heeft hij besloten in plaats daarvan een 'Friese Avond' te organiseren in het Mauritshuis in Den Haag. De politieke gasten krijgen daar een maaltijd met uitsluitend Friese ingrediënten en een themarondleiding langs Friese kunstwerken. Ook zijn er veel gasten uit de Friese landbouwwereld voor de bijeenkomst uitgenodigd.

Huitema rekent ook op de komst van premier Rutte.

Koeientuin

Het werkbezoek vindt nu plaats omdat Nederland dit half jaar voorzitter is van de Europese Unie. Huitema wil laten zien hoe innovatief de Nederlandse landbouw is. De excursie gaat daarom onder andere langs de bekende 'koeientuin' in Groenlo, maar ook naar Lely, het bedrijf dat de melkrobot bedacht heeft. Huitema is van mening dat innovaties in de landbouw worden tegengehouden door verouderde Europese regelgeving. Hij heeft daarom een motie ingediend die innovatie in de landbouw moet stimuleren. Over die motie wordt waarschijnlijk in april in het Europees Parlement gestemd.

Huitema hoopt met zijn werkbezoek ook te bereiken dat de Nederlandse politiek meer oog krijgt voor de verdiensten en het belang van de Nederlandse landbouw, want die loopt voorop in Europa. Huitema merkt bij zijn werk vaak dat er buiten Nederland positiever tegenaan wordt gekeken dan in Nederland zelf.

(Advertentie)
(Advertentie)