Meer dan 400 boeren op LTO-avond over fosfaat

17 mrt 2016 - 07:51

Friese melkveehouders ervaren de nieuwe fosfaat-maatregelen van staatssecretaris Martijn van Dam zeer verschillend. Die maatregelen houden in dat de boeren met ingang van 2018 tussen 4 en 8% minder mest mogen produceren. Minder mest betekent minder vee en daar is niemand blij mee.

Sommige boeren denken dat ze verder kunnen door er nu al rekening mee te houden, maar er zijn ook boeren die er over denken om te stoppen. De grote LTO-avond in Heerenveen trok woensdagavond ruim 400 boeren.

Zij kregen eerst uitvoerig uitleg over de voorstellen van Van Dam van LTO-bestuurders en -experts. Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen. Die waren voor een deel van technisch aard, want nog niet voor iedere boer is het duidelijk wat de gevolgen van de nieuwe maatregel voor het eigen bedrijf zijn. Voor verreweg de meeste bedrijven betekent het minder mest en minder koeien, maar bedrijven met in verhouding meer land kunnen nog wel uitbreiden als ze willen.

Veel jonge boeren

Er waren opvallend veel jone boeren. Voor hen worden de fosfaatrechten - zoals in het verleden de superheffing - een realiteit waar ze rekening mee moeten houden. De LTO-deskundigen houden er rekening mee dat de fosfaatmaatregelen wel eens jaren kunnen gleden. Maar eerst is de politiek aan zet. De Tweede Kamer bespreekt de fosfaatmaatregelen in april. De LTO hoop dat de christelijke politieke partijen - die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer - in staat zijn de scherpste kantjes van het voorstel af te halen.

(Advertentie)
(Advertentie)