Onderzoeksinstituut wil wasbeerhond onderzoeken

22 feb 2016 - 18:54

Bureau Mulder-natuurlijk, Altenburg & Wymenga en de Zoogdiervereniging doen vanaf deze maand onderzoek naar de wasbeerhond. De partijen inventariseren hoeveel er in Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel voorkomen. De wasbeerhond, van oorsprong uit Azië, is sinds een jaar of vijftien in Nederland. Alle jaren komen er vijf tot tien meldingen van mensen die er een hebben gezien, zegt Jaap Mulder van Mulder-natuurlijk.

De onderzoekers gaan de beesten tellen door te kijken naar de vaste uitwerpselplekken.

Zendertje

Mulder roept voor de locatie van de uitwerpselplekken de hulp van het publiek in. Verder hopen de onderzoekers in paar wasbeerhonden te vangen. Die krijgen dan een zendertje om hun bewegingen in de gaten te houden.

NVWA

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die is verantwoordelijk voor alle exoten in ons land. De NVWA wil graag weten hoeveel wasbeerhonden er in ons land zijn en waar ze leven.

Ongevaarlijk

Voor zover bekend zijn wasbeerhonden niet gevaarlijk. Ze eten voornamelijk muizen en kikkers. Fryslân is daarnaast de enige provincie waar de wasbeerhond afgeschoten mag worden, vertelt Mulder.

Jagers

Mulder roept jagers op om dode wasbeerhonden in te leveren voor onderzoek. Daar kan dan onder andere worden gekeken naar ziektes en bacteriën van de beesten.

(Advertentie)
(Advertentie)