Leeuwarder advocaat wil verplichte verkeerscursus verbieden

19 feb 2016 - 19:37

Nu het alcoholslot van de baan is, moet minister van justitie Ard van der Steur alle mensen die nog zo'n slot in de auto hebben, toestaan om het eruit te halen. Het liefst morgen nog. Dat zegt de Leeuwarder advocaat Bart Canoy.

Canoy wil dat andere educatieve maatregels ook van tafel gaan. Verplichte verkeerscursussen bijvoorbeeld. Mensen moeten daar zelf voor betalen, net als voor het alcoholslot, en dat is niet eerlijk, zegt hij.

Niet dubbel straffen

Je kunt ze zien als straf, en overtreders moeten niet dubbel worden gestraft, vindt Canoy. Het zou een slok op de borrel schelen als dat stopt, zegt de advocaat.

2200 mensen

Momenteel zijn er in heel Nederland nog 2200 mensen die een alcoholslot in de auto hebben. Dat is een startonderbreker in de auto. Een bestuurder die teveel heeft gedronken, krijgt met dat slot de auto niet meer aan de praat.

Mag niet meer

In het begin lag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zo'n slot op. De Hoge Raad en de Raad van State staken daar een stokje voor. Het kabinet heeft nog onderzocht of de rechter zo'n alcoholslot kan opleggen, maar de verwachting is dat dat niet snel zal gebeuren.

Trefwoorden: 
alcoholslot Bart Canoy verkeer
(Advertentie)
(Advertentie)