'Huizum weer zichtbaar maken'

20 apr 2012 - 17:31

Het lijkt CDA-gemeenteraadslid Harry van der Molen de moeite waard om het voormalige dorp Huizum weer beter zichtbaar te maken. Van der Molen reageert met die uitspraak op het bericht dat Huizum hoog op de lijst van 'bedreigde plaatsnamen' staat.

Huizum was voor de oorlog de hoofdplaats van de gemeente Leeuwarderadeel met een eigen gemeentehuis aan de Schrans en stond op alle kaarten. Huizum is vandaag de dag een grote wijk van Leeuwarden, maar veel inwoners voelen zich nog altijd Huizumer en niet Leeuwarder.

Van der Molen woont in Huizum-Dorp, het oudste stuk van Huizum. Hij vindt dat de gemeente wel wat meer aandacht mag hebben voor monumenten buiten de binnenstad. Hij vindt het de moeite waard om te onderzoeken of je ook in het straatbeeld de contouren van het eerdere Huizum kunnen tonen. Het opnieuw inrichten van de Tijnjedijk, nu de toegangsweg van Huizum-Dorp, zou een geschikt moment daarvoor zijn. In het voormalige gemeentehuis van Leeuwarderadeel zit al een tijd het Friese schildershuis van kunstenaar Doet Boersma. Op de gevel is niet aangegeven dat het gebouw vroeger gemeentehuis van Leeuwarderadeel was, maar Boersma zou dat wel een aardig idee vinden.

Er zo zijn nog veel meer buurtschappen die hun naam dreigen kwijt te raken, bijvoorbeeld Roptasyl bij Leeuwarden en Het Hoogzand bij Suameer.

Trefwoorden: 
Huizum
(Advertentie)
(Advertentie)