Jacobi vindt Facebook-actie van minister Asscher 'stoer'

10 feb 2016 - 23:08

"Je kan het beste met de persoon zelf in gesprek gaan." Dat zegt kamerlid Lutz Jacobi over het feit dat ze geregeld last heeft van mensen die online schelden en bedreigen. Ze zei dit in een reactie op het bericht dat minister Lodewijk Asscher dinsdag op Facebook plaatste. Asscher liet hierin op ludieke wijze zien hoe erg hij soms wordt uitgescholden en bedreigd. Ze vond dit een 'stoere aksje' fan Asscher.

In gesprek

Zelf beantwoordt Jacobi geregeld agressieve mailtsjes en legt dan uit dat schelden niets uithaalt. Ze nodigt de afzender dan ook uit om een kopje koffie met haar te drinken. Dit werkt bijna altijd: of er komt geen reactie meer of er komt een persoonlijk gesprek waardoor ze begrip voor elkaar krijgen. Jacobi zegt dat zo'n 30 van de 200 mails die ze dagelijks krijgt, bestaan uit scheldwoorden of bedreigingen. Verder krijgt ze ook op Twitter geregeld bedreigingen of woorden als volksverlakker en oplichter naar het hoofd. Ze heeft tot nu to 5 keer berichten moeten melden aan het team cybercrime van de politie.

Olifantshuid

Paul Mazel, die advocaat Intellektueel Eigendom is, adviseert de meeste mensen die met klachten over online schelden bij hem komen om het gewoon te laten gaan. 'Je komt er vaak erg moeilijk achter wie er achter bijvoorbeeld TonySoprano272 zit. Dat kost al handen vol geld,' zegt Mazel. En dan moet je de zaak nog zien te winnen: het is de vraag of dat het waard is, zegt de advocaat. Het wordt anders als een persoon met de dood wordt bedreigd. Dan raadt Mazel wel aan om aangifte te doen.

(advertinsje)