Kerk koopt huis in Wiuwert voor verhuur aan vluchtelingen

08 feb 2016 - 21:51

De protestantse kerk van Britswert-Wiuwert en Easterwierrum heeft een woonhuis aan de Swaenwerterdyk in Wiuwert gekocht voor de opvang van vluchtelingen. Het dorp is met een brief op de hoogte gesteld. Volgens initiatiefnemer Jeannette Reen reageren dorpsbewoners positief op het plan. Reen raakte geïnspireerd door oud-journalist Eelke Lok van Omrop Fryslân die bij zijn afscheid zei dat het probleem van het huisvesten van vluchtelingen in Fryslân gemakkelijk op te lossen is wanneer elk dorp een gezin opneemt.

Reen legde het plan voor aan de kerkenraad en die was voorstander.

Iets doen voor vluchtelingen

"Als kerk willen wij niet alleen een financiële verantwoordelijkheid nemen, maar ook echt  iets doen. Daarom hebben wij een huis gekocht." De woning is op 1 mei leeg. "De nieuwe bewoners betalen dan huur aan de kerk, maar het is niet de bedoeling dat wij er beter van worden. Als gemeenschap willen wij ook iets doen voor deze mensen."

Overleg

De kerkenraad had vooraf goed overleg met vluchtelingenwerk. "Ons is op het hart gedrukt dat we de bewoners niet in de watten moeten leggen. Misschien hebben ze er wel helemaal geen behoefte aan om overal bij geholpen te worden. Maar wij vinden het wel belangrijk dat wij als gemeenschap voor deze mensen klaarstaan."

(Advertentie)
(Advertentie)