Leeuwarden en Malta halen banden aan voor CH2018

03 feb 2016 - 22:58

Leeuwarden Culturele Hoofdstad probeert zoveel mogelijk samen te werken met het Maltese Valleta. Deze stad is in 2018 ook Culturele Hoofdstad van Europa. Ze werken al samen in het project 'Potatoes go wild', over gedichten en aardappelen. Een Friese delegatie van dichters was onlangs op Malta. Jelle Burgraaf van Leeuwarden Culturele Hoofdstad was ook mee. Hij houdt zich bezig met de internationale contacten. Volgens hem is er een goede band met Valletta.

Projecten

Ze werken onder andere samen op het gebied van visual arts. Een ander samenwerkingsproject is 'Behind the front doors'. Kinderen in achterstandswijken in Leeuwarden en Valletta maken zelf een film over hun leven.

Overeenkomsten

Valletta 2018 betrekt het hele eiland Malta bij hun plannen, net als Leeuwarden 2018 heel Fryslân erbij betrekt. Andere overeenkomsten zijn de tweetaligheid. In Fryslân het Fries en Nederlands en op Malta het Maltees en het Engels. Verder hebben beide plaatsen een band met de zee.

Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta. Malta is even groot als Texel en heeft ruim 400.000 inwoners. Het is een van de dichtsbevolkte landen van de wereld. Valletta heeft 7000 inwoners en heeft veel oude gebouwen. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

(Advertentie)
(Advertentie)