Lorentzsluizen Afsluitdijk zes weken dicht voor onderhoud

29 jan 2016 - 22:33

De Lorentzsluizen in de Afsluitdijk worden van 21 maart tot 1 mei niet bediend, omdat er groot onderhoud wordt gepleegd aan het complex. Door het werk kan het schipvaartverkeer zes weken niet door de sluis.

De schipvaart moet omvaren via de Stevinsluis bij Wieringen. Dat is echter voor veel schepen geen goede optie. Zo bleek vrijdagavond op een informatieavond over het grote onderhoud. Volgens de havenmeester van Urk kunnen veel viskotters niet door de Stevinsluis omdat de vaargeul niet diep genoeg is.

Himelfeart

Normaalgesproken is het geen probleem omdat de vissers de afslag in Harlingen of in de Eemshaven nemen, maar in de week van Hemelvaart ligt de visserij stil en moeten schepen terug naar Urk voor groot onderhoud. Door de werkzaamheden is dat nu niet mogelijk. De havenmeester deed daarom een dringend beroep op Rijkswaterstaat om één weekend eerder af te ronden. Rijkswaterstaat zegt zijn uiterster best te doen, maar kan geen toezeggingen doen.

Ook de zeilers kwamen met hetzelfde verzoek. Op vrijdag 20 april beginnen er toertochten en omvaren is voor de zeilers geen goede optie. Door het Friese binnenwater lukt ook niet, omdat de Drachtsterbrug bij Leeuwarden er dan ook uit ligt.

Verwaarloosd

Het besturingssysteem wordt vervangen en de remming- en geleidewerken worden vernieuwd. De werkzaamheden zijn nodig voor de veilighheid en het functioneren van de sluizen, de bruggen en de snelweg. De bewoners van Kornwerderzand zijn blij dat het vewaarloosde sluizencomplex wordt opgeknapt.

Trefwoorden: 
Lorentzsluis Afsluitdijk
(Advertentie)
(Advertentie)