Omwonenden eisen dat gemeente werk Europaplein stil legt

26 jan 2016 - 21:43

Als het nodig is kan de gemeente Leeuwarden in juni de fontein en het grasveld van het Europaplein zo in oude staat herstellen, alsof er niets is gebeurd. Dat zei de Leewarder projectleider Harrie Oppewal dinsdag op een spoedzittting bij de Raad fan State in Den Haag. Buurtbewoners en het Eurohotel aan het plein eisten dat het werk aan het Europaplein onmiddellijk wordt stilgelegd.

Ook vroegen ze om een blokkade van alle verdere weg- en rotondewerkzaamheden aan het plein aan de Raad van State.

Grof geweld

Volgens de vereniging van eigenaren van de Euroflat en het Eurohotel walst de gemeente Leeuwarden met grof geweld over het cultuurhistorische Europaplein heen. Zij willen daarom dat de gemeente daar ogenblikkelijk mee stopt. "De gemeente probeert nu haastig een turborotonde aan te leggen, omdat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad is. Maar waarom kiest de gemeente in vredesnaam voor meer ruimte voor de auto in plaats van behoud van een belangrijk cultuurhistorisch monument?" Dat zei Franke Doting, de advocaat van de bezwaarmakers, dinsdag voor de Raad van State.

Boademprocedure

De gemeente Ljouwert verklaarde voor de Raad van State het werk aan het Europaplein graag zo snel mogelijk af te willen maken. De gemeente heeft haast, omdat anders de kans bestaat dat een subsidie voor het project verloren gaat. De Raad van State doet uiterlijk binnen drie weken uitspraak in de spoedzaak. De bodemprocedure wordt in maart behandeld. 

(Advertentie)
(Advertentie)