Grote zorgen over bezuinigingen bij regionale omroepen

26 jan 2016 - 17:21
De Earste Keamer wurdt ek wol 'Chambre de reflexion' of neitinkkeamer neamd - Foto: ANP

De dertien regionale omroepen maken zich grote zorgen over de bezuinigingen die ze moeten doorvoeren. Dat schrijven de ondernemingsraden en de redactieraden in een brief aan de Eerste Kamer.

Ze zijn bang dat de bezuinigingen ten koste gaan van de kwaliteit. Fracties in de Tweede en Eerste Kamer hebben gezegd dat dat niet mag gebeuren, maar de omroepen zijn er niet gerust op. Vooral niet, omdat voor een deel van de bezuinigingen nog geen dekking is gevonden. De omroepen moeten tezamen 17 miljoen euro inleveren met ingang van 2017.

Tegelijkertijd zouden de dertien omroepen moeten fuseren tot een landelijke organisatie, de RPO. Als de Eerste Kamer instemt met de nieuwe mediawet, kan staatssecretaris Sander Dekker die RPO oprichten. Eind vorig jaar was er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de nieuwe mediawet. Toen is besloten om de behandeling van de wet over het kerstreces heen te tillen. Of er volgende week wel een meerderheid voor de wet is, valt nog te bezien. Friese senatoren als Joop Atsma (CDA) en Hendrik ten Hoeve (OSF) hebben eerder al laten weten dat ze grote bezwaren hebben tegen de nieuwe mediawet van Dekker. Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.

(Advertentie)
(Advertentie)