Provincie: "Dioxine-uitstoot REC te hoog vanwege storing"

26 jan 2016 - 17:10

De veel te hoge dioxine-uitstoot uit de afvalverbrandingsoven in Harlingen, op 1 en 2 oktober 2015, is veroorzaakt door een storing in de installatie. Dat hebben de provincie en de gemeente Harlingen dinsdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is daarbij gezegd dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Dat zou blijken uit onderzoek door gezondheidsorganisatie GGD.

Begin oktober zat er een verstopping in de afvaldosering van de REC. Gevolg was dat smeulend afval op het verbrandingsrooster terecht kwam met een hoge dioxine-uitstoot als gevolg.

De provincie en de gemeente Harlingen willen nu een vervolgonderzoek waaruit blijkt hoe de verhoogde uitstoot precies heeft kunnen plaatsvinden. Woensdagmiddag is er vanaf vier uur 's middags tot zeven uur 's avonds een informatiemarkt in Trebol in Harlingen. Daar kunnen belangstellenden vragen stellen over de uitkomsten van het GGD-onderzoek naar de te hoge dioxine-uitstoot van oktober vorig jaar. 

Consequenties

Gedeputeerde Staten praten volgende week over mogelijke consequenties van de te hoge dioxine-uitstoot. Maar nu staat al vast dat gedeputeerde Michiel Schrier en wethouder Harry Boon van Harlingen Omrin met klem zullen vragen hoe het bedrijf denkt de veel te hoge uitstoot in de toekomst te voorkomen.

Structureel onderzoek

De gemeente Harlingen en de provincie Fryslân zijn al een tijd bezig met structureel onderzoek naar de uitstoot van dioxines, furanen en PCB's door de REC. Sinds augustus wordt elke maand een tussentijdse meting gepubliceerd. In de maanden augustus, september, november en december zijn geen afwijkingen geconstateerd.

Lees ook het persbericht over de te hoge dioxine-uitstoot. 

(Advertentie)
(Advertentie)