Anneke Kuindersma: "New York lijkt op sneeuwwinter '79"

25 jan 2016 - 20:55

"Ik kan mij de sneeuwwinter van 1979 nog wel herinneren, maar dit was erger." Dat zegt Anneke Kuindersma. Ze komt oorspronkelijk uit Joure, maar woont nu al zeven jaar in New York. Ze zat dit weekeinde midden in 'snowzilla", de ergste sneeuwstorm die Amerika de afgelopen decennia heeft meegemaakt.

Zaterdagmiddag was ze buiten, om alvast de auto sneeuwvrij te maken. "Maar als ik even binnen was, lag de auto weer vol sneeuw, er kwam steeds meer sneeuw. En dan ook nog die harde wind... Het was echt heel heftig."

Zaterdag mocht niemand de weg op. Wegen en bruggen waren afgesloten. En wie het toch probeerde, kreeg een boete en strafpunten op het rijbewijs. "Zo heb ik het nog nooit meegemaakt," zegt vrouw Kuindersma. "Vorig jaar hadden we bijne wekelijks een sneeuwstorm. Dan lag er 20 tot 30 centimeter. Nu heeft het gesneeuwd van vrijdag tot zondag. Er lag wel 70 centimeter sneeuw."

De Amerikanen zijn wel wat gewend. "Zodra het kan, gaat iedereen naar buiten om sneeuw te ruimen. De economie moet natuurlijk wel blijven draaien." In New York komt het dagelijks leven zo langzamerhand weer op gang. Vrouw Kuindersma is nanny, en maandag is ze ook weer aan het werk gegaan. Maar ze zit er nog wel wat over in of ze bij thuiskomst de auto wel weer kwijt kan. "Het zal lastig worden om een parkeerplaats te vinden. Die liggen hier allemaal nog vol sneeuw."

Trefwoorden: 
snie sniewinter 1979 New York
(Advertentie)
(Advertentie)