Markante walviskaak tijdje weg uit centrum Schiermonnikoog

25 jan 2016 - 11:56

De walviskaak die in het centrum van het dorp Schiermonnikoog staat, wordt gerestaureerd. De kaak ziet er slecht uit en moet op korte termijn worden aangepakt. Een gespecialiseerd bedrijf uit Amsterdam zal het werk uitvoeren.

Maandagmorgen rond half elf is de kaak uit elkaar gehaald en op een kraan gezet voor transport. Het duurt ruim twee maanden voordat de kaak weer terugkomt op het eiland.

De walviskaak is de onderkaak van een blauwe vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten en vertegenwoordigt een belangrijke periode uit de geschiedenis van Schiermonnikoog.

Op 27 oktober 1946 ging walvisvaarder Willem Barentsz voor het eerst naar de Zuidelijke IJszee voor het vangen van walvissen. Jarenlang woonde de gezagvoerder, Klaas Visser, op Schiermonnikoog. Ook veel andere eilanders voeren mee op de Willem Barentsz. Na de Tweede Wereldoorlog was de walvisvangst dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor de eilanders.

Klaas Visser nam de kaak als aandenken mee uit het Zuidpoolgebied. Sinds 2 augustus 1951 staat de boog prominent in het centrum van het dorp.

(Advertentie)
(Advertentie)