LTO: "Niet te veel zonnepanelen op kostbare landbouwgrond"

25 jan 2016 - 11:23
Foto: Omrop Fryslân

Gemeenten en provincies kunnen beter zonnepanelen plaatsen op industrieterreinen of daken van stallen dan op landbouwgrond. Dat vindt boerenorganisatie LTO Noord. Volgens de organisatie
zijn er te veel plannen om zonneparken te plaatsen op landbouwgrond, terwijl er genoeg andere ruimte is voor het plaatsen van de panelen.

Zo zijn er industrieterreinen waar nog geen bestemming voor is gevonden of daken van boerderijen en stallen die nog geen panelen hebben, zegt voorzitter van LTO Noord-Fryslân Geart Kooistra.

"Boeren mogen natuurlijk zelf kiezen wat ze doen met hun grond", legt Kooistra uit. "Maar het zou van overheden gewoon slimmer zijn in te zetten op andere plaatsen, omdat de grond waardevol is voor de toekomst van de landbouw en onze natuur. Waarom zou je dan juist die grond gebruiken, terwijl er nog genoeg andere plaatsen zijn die niet ten koste van iets gaan", vraagt Kooistra zich af.

LTO Noord zal zijn leden in Groningen, Drenthe en Fryslân de komende tijd vragen hoe zij denken over zonneparken op boerengrond. Vrijdag wordt het ook besproken op de regiodag van LTO Noord in Drachten.

Trefwoorden: 
zonnepanelen landbouw boeren LTO
(Advertentie)
(Advertentie)