Grote verschillen in contributie van Friese voetbalclubs

25 jan 2016 - 10:01

Er zitten grote verschillen in de contributie die voetballers in Fryslân betalen. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek van Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant.

In het onderzoek is gekeken naar de bedragen die jeugd en senioren bij een voetbalclub moeten afdragen.* Senioren bij LAC Frisia 1883 betalen het meest, 265 euro per jaar. Bij de jeugd zijn de voetballers bij Drachtster Boys het duurste uit met 208 euro.

Het verschil met de goedkoopste clubs in Fryslân is groot. Bij Stormvogels in Achlum betaalt de jeugd 30 euro per jaar, bij de senioren van AVV op Terschelling zijn de leden 75 euro kwijt.

Smallingerland

In de gemeente Smallingerland is voetballen het duurst. Zes van de acht clubs in die gemeente vragen meer dan het gemiddelde contributiebedrag. Volgens Gijs Lokhorst, voorzitter van Drachtster Boys, is dat logisch. “De gemeente investeert hier goed in de faciliteiten, maar dat zal ook een prijs hebben." Meerdere clubs in Smallingerland hebben kunstgrasvelden. Ook bij Drachtster Boys liggen twee velden met kunstgras. Dat is een van de redenen dat de contributie bij die club hoger is: “Onze leden hebben daarmee ingestemd, maar dat betekent wel dat ze sindsdien 2,50 euro per maand extra aan contributie moeten betalen. Dat is toch weer 30 euro per jaar."

Stormvogels

Het contrast tussen Drachtster Boys en de club met de goedkoopste contributie is groot. Volwassenen betalen bij Stormvogels in Achlum 90 euro per jaar. In een klein dorp als Achlum speelt de voetbalclub een grote rol in de leefbaarheid. Door de contributie laag te houden, wil Stormvogels het voetballen laagdrempelig houden. Bestuurslid Hylke Zijlstra: “Wij willen graag dat de jeugd in het eigen dorp kan voetballen. Dat hoeven we niet duurder te maken dan het is.”

KNVB

Gemiddeld betalen senioren in Fryslân 170 euro, bij de jeugd is dat 108 euro. Uit cijfers van voetbalbond KNVB blijkt dat voetballers in de laatste tien jaar veel meer geld aan contributie kwijt zijn. Toch maakt de voetbalbond zich nog geen zorgen, vertelt verenigingsadviseur Erik Baas van de KNVB: “Voetbal is vergeleken met andere sporten nog hartstikke betaalbaar”. Wel ziet Baas dat clubs het steeds moeilijker krijgen, doordat bijvoorbeeld gemeenten bezuinigen op de sportclubs. “Voor mijn werk bezoek ik veel Friese clubs. Daar zie ik steeds vaker dat sponsors en gemeentelijke steun wegvallen.”

*In het onderzoek zijn was- en kledingfondsen meegerekend

Wilt u weten hoe hoog de contributie bij uw voetbalclub is? Het onderstaande kaartje laat zien wat voetballers in Fryslân moeten betalen. Maandagavond in Hjoed een reportage.

De spelers bij Drachtster Boys betalen gemiddeld de meeste contributie:

(Advertentie)
(Advertentie)