Omrop TIP: De laatste noten van het Frysk Orkest

24 jan 2016 - 10:22

Al 27 jaar bestaat het officieel niet meer: het Frysk Orkest. Ontstaan in 1950 kon het Orkest met behulp van een grote inzamelactie onder de Friese bevolking in de jaren vijftig professionaliseren. Niet alleen in concertzalen maar ook in dorpshuizen in alle uithoeken van de provincie werden concerten gegeven. In de volksmond werd dan ook gesproken van 'ús orkest'. Toen het Frysk Orkest in 1989 met het Hearenakkoart opging in het Noord Nederlands Orkest, dat Groningen als vestigingsplaats kreeg, liepen de emoties dan ook hoog op.

In januari besteden Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant aandacht aan het Frysk Orkest met een serie radiodocumentaires, een televisiedocumentaire en een serie artikelen.

Fryslân DOK – De neilittenskip fan ús orkest

In ‘De neilittenskip fan ús orkest’ vertellen musici en oud-musici over de opkomst, de gloriedagen en het einde van het Frysk Orkest. Orkestleden kijken terug op die roerige tijd, maar ook oud-commissaris van de Koningin Hans Wiegel komt als een van de architecten van het Hearenakkoart aan het woord in ‘De neilittenskip fan ús orkest’. Hij noemt het nog altijd een goed akkoord, waar Fryslân uiteindelijk beter van geworden is.

De Fryslân DOK 'De neilittenskip fan ús orkest' is op zondag 24 januari om 17.00 uur en daarna vanaf 18.10 uur elk uur te bekijken op Omrop Fryslân Telefyzje. De documentaire is ook te bekijken op zaterdag 23 januari om 15.30 uur en zondag 24 januari om 12.50 uur op NPO 2.

Buro de Vries – In akkoart sûnder muzyk

In Buro de Vries een serie van vier afleveringen. In de eerste aflevering op zondag 3 januari prachtige opnames uit het archief van Omrop Fryslân en gesprekken met onder anderen altviolist Leendert van der Zeep. Leendert ging in 1989 van het Frysk Orkest naar het Noord Nederlands Orkest en kijkt terug op die tijd. Verder in 'In akkoart sûnder muzyk' een gesprek met bassist Willem Nijenhuis en oud-directeur van het Frysk Orkest Henk Smink.

'In akkoart sûnder muzyk' is op zondag 3, zondag 10, zondag 17 en zondag 24 januari tussen 11.00 en 13.00 uur op Omrop Fryslân Radio te beluisteren in het programma Buro de Vries.

(Advertentie)
(Advertentie)