Update: Antonius Ziekenhuis krijgt vragen over enterovirus

23 jan 2016 - 16:27

Medewerkers van het Antonius Ziekenhuis in Sneek bellen vanaf maandag alle ouders van kinderen die deze week zouden worden geopereerd. Dat doen ze omdat er vrijdag zeven baby's besmet raakten met het enterovirus. Een van de kindjes ligt in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De andere baby's worden in Sneek behandeld.

Om verdere besmetting te voorkomen, heeft het ziekenhuis voor acute gevallen een opnamestop ingesteld op de kinderafdeling. Reguliere behandelingen kunnen wel doorgaan. Het ziekenhuis krijgt hier veel vragen over.

Medewerkers verwijzen mensen door naar de eigen website voor de meest actuele informatie. Het enterovirus kan gewoonlijk geen kwaad. Omdat het om kwetsbare baby's gaat van hooguit zes weken oud, is de situatie toch zorgelijk, aldus kinderarts Hanneke Rijk van het Antonius Ziekenhuis. Zulke kinderen kunnen ernstig ziek worden, zegt ze. Volgens Rijk is het virus heel besmettelijk en kunnen mensen het al een week lang overdragen, voordat ze zelf ziek worden.

Het ziekenhuis brengt nu in kaart hoe het virus daar kon uitbreken. De omliggende ziekenhuizen zijn voorbereid op extra patiënten als gevolg van de entero-uitbraak in Sneek, al hebben ze die op dit moment nog niet. Ze nemen voorlopig geen extra maatregelen om een uitbraak te voorkomen. Die zijn op een couveuseafdeling al vrij streng, laten ze weten.

(Advertentie)
(Advertentie)