Kollum: "De spagaat van Eisenga"

23 jan 2016 - 14:50
Luuc Eisenga - Foto: Omrop Fryslân

"Luuc Eisenga is nog maar net aangesteld, mar ik heb nu al nieuws voor hem: hij kan het nooit goed doen. Dat zit zo. Probleem is namelijk Hans Vonk. De één wil dat ie blijft, de ander wil dat ie gaat en Eisenga moet beslissen. De Ondernemingsraad, het Stichtingsbestuur en een gedeelte van de OSSH (de zakenclub is ook verdeeld) willen dat Vonk verdwijnt. 

Ook bij de spelers, trainers en personeel is onvrede. Het gaat zelfs zo ver dat de spelersraad al gesprekken heeft gehad met de ondernemingsraad over het functioneren van Vonk. 

Maar wat als Vonk niet blijft? Dan zullen Foppe en Riemer daar niet blij mee zijn. Die staan achter Vonk. Zie daar: de spagaat. Natuurlijk, er zijn scenario’s dat het goed kan komen. Misschien krijgt Eisenga wel alle neuzen dezelfde kant op. Mar wie levert dan wat in? Kunnen Foppe en Riemer accepteren dat Vonk niet blijft? Of kunnen personeel, spelers en trainers hun zorgen opzij zetten en met Vonk verder werken? En wat wil Vonk zelf?

Of de komst van Luuc Eisenga een garantie voor succes is, is heel moeilijk te zeggen. Eisenga heeft geen ervaring in de voetbalwereld. En dat is een hele andere wereld. Drie jaar geleden reed ik met collega Andries Hoekstra en een camper door Frankrijk en we volgden de Tour de France. Toen we in de buurt van Basel kwamen, belden we met Eisenga. "Kom maar langs. Ik zet het eten klaar." Via de Frans-Zwitserse grens rijden we Basel in. Tien minuten later kwamen we aan in Lörrach, Zuid-Duitsland. Op het drielandenpunt woont Eisenga schitterend in een moderne woning met een schitterend uitzicht op de stad Basel.

Het is in de zomer van 2012 en Eisenga maakt een pasta gorgonzola, schenkt een rood wijntje in en we kijken naar de Avondetappe van Mart Smeets. Daar waar Eisenga zelf ook geregeld te gast is geweest. Heel laat wordt het niet. Eisenga moet de volgende dag erg vroeg naar de etappe van die dag. Een tijdrit. Op dat moment is hij manager techniek en innovatie bij de Rabobankploeg. Ik kan mij nog herrinneren dat hij o.a. bezig was met koelingsmachines voor wielrenners, die ze gebruiken bij het “infietsen”. Wat opvalt is dat hij druk is. Of het druk heeft. Met sponsoren, en zoals ik het zie, belangrijke mensen. Door Ruud Gullit ook wel bobo’s genoemd. Of Eisenga een bobo is? Nee, dat geloof ik niet. Maar ik krijg wel het idee dat hij goed met mensen is. Een mensen-mens zeggen ze dan. En zo’n persoon kan Heerenveen wel gebruiken.

In het begin zei ik nog dat ik nieuws had voor Eisenga. Dat is flauwekul natuurlijk. Eisenga is niet dom. Hij weet dat de situatie Vonk een probleem kan worden. Ik ben erg benieuwd hoe hij dit gaat oplossen. Succes Luuc. Of beter: sterkte. Of nee, laten we het positief benaderen: veel plezier!"

Interview in 2012 met Luuc Eisenga

(Advertentie)
(Advertentie)