Update: Twee couveusebaby's met entero van Sneek naar UMCG

23 jan 2016 - 11:16

Twee van de zeven couveusebaby's die in het Antonius Ziekenhuis in Sneek met het enterovirus besmet raakten, zijn overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De andere kinderen worden in Sneek behandeld. Om verdere besmetting te voorkomen, heeft het ziekenhuis een opnamestop ingesteld op de couveuseafdeling. Hoelang die duurt, is op dit moment nog onduidelijk.

Reguliere bevallingen gaan voorlopig gewoon door, maar risicogevallen moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Een van de twee baby's die naar Groningen waren gebracht, mocht zaterdag weer terug naar Sneek.

Het enterovirus kan gewoonlijk geen kwaad. Omdat het om kwetsbare baby's gaat van hooguit zes weken oud, is de situatie toch zorgelijk, aldus kinderarts Hanneke Rijk van het Antonius Ziekenhuis. Zulke kinderen kunnen ernstig ziek worden, zegt ze. Volgens Rijk is het virus heel besmettelijk en kunnen mensen het al een week lang overdragen, voordat ze zelf ziek worden. Het ziekenhuis brengt nu in kaart hoe het virus daar kon uitbreken.

De omliggende ziekenhuizen hebben nog geen extra patiënten gekregen als gevolg van de entero-uitbraak in Sneek. Ziekenhuis MCL in Leeuwarden is wel geïnformeerd door de collega's in Sneek. Het ziekenhuis is klaar voor de opvang van een paar extra baby's, als dat nodig is, zo laat een woordvoerder weten.

(Advertentie)
(Advertentie)