Minder stembureau's in Dongeradiel en Dantumadiel

21 jan 2016 - 22:06

De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel sluiten een aantal stembureau's bij de verkiezingen. In Dongeradeel verdwijnen 7 van de 25 stembureau's. In Dantumadiel worden 5 van de 12 bureau's gesloten.

Het besluit van de gemeenten valt niet bij iedereen goed. Voorzitter van dorpsbelang Wierum, Jan Prins, is razend over het voornemen om het stembureau in het kleine dorp te sluiten. Hij vindt dat de kleine dorpen weer de dupe worden van de bezuinigingen. Het is volgens hem een aantasting van het democratisch recht.

Bevolkingsopbouw

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel ontkent dat alleen de kleine dorpen stembureau's verliezen. Volgens haar is er goed gekeken naar de bevolkingsopbouw en de mogelijkheid om in een andere plaats te stemmen. Als er heel veel protest komt, dan zal b. en w. opnieuw naar de indeling kijken.

Referendum verdrag Oekraïne

De verandereing komt onder meer door de bezuinigingen van het Rijk op de bijdrage aan de gemeenten die er komen voorafgaand aan het referendum over het verdrag met Oekraïne, in oktober. Daardoor is door de gemeenten een aantal bureau's onderzocht en een nieuwe verdeling gemaakt.

(Advertentie)
(Advertentie)