Littenseradeel: Geen huisvesting statushouders in chalets

20 jan 2016 - 20:04
Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning in chalets in de gemeente Littenseradeel is niet haalbaar. De gemeente concludeert na onderzoek dat er maar een of twee kavels zijn waar zulke chalets eventueel zouden kunnen staan. Dat maakt deze wijze van huisvesting niet rendabel.

Littenseradeel moet voor 1 juli 28 mensen met een status een huis aanbieden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op Elkien om huurhuizen die vrijkomen aan te bieden aan vluchtelingen.

Huisvesting in grote én kleine dorpen

In eerste instantie werd alleen naar huurhuizen in de grotere dorpen gekeken, maar intussen is dat beleid wat aangepast. Ook in de kleinere dorpen, waar minder winkels en scholen zijn, kunnen nu statushouders wonen.

Verder zoekt de gemeente nog naar leegstaande gebouwen waar eventueel vluchtelingen kunnen wonen. Het is echter niet eenvoudig om die te vinden. Zo zijn leegstaande loodsen in Winsum bijvoorbeeld niet geschikt.

Particuliere initiatieven

Bij de gemeente zijn ook particuliere initiatieven binnengekomen. Zo is er in Jorwerd een plan om vluchtelingen onderdak te geven in het dorpshuis.

(Advertentie)
(Advertentie)