FrieslandCampina geeft boeren schadevergoeding

20 jan 2016 - 09:19

FrieslandCampina geeft boeren een schadevergoeding omdat ze melk moesten laten weglopen door de ijzel van twee weken geleden. Het zuivelbedrijf kon een aantal boeren niet bereiken vanwege de gladde wegen. Daardoor hadden de boeren te veel melk.

De ledenraad van FrieslandCampina heeft dinsdagavond besloten om de melkveehouders hiervoor te compenseren. Het bedrag dat de boeren krijgen, wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde van januari. FrieslandCampina schat in dat er voor 1,6 miljoen euro moet worden vergoed.

"Logisch"

LTO Noord is tevreden met het feit dat FrieslandCampina met een compensatie komt voor boeren die hun melk moesten laten weglopen door de ijzel.

"Het is niet meer dan logisch dat getroffen boeren financieel gecompenseerd worden", zo zegt Dirk Bruins, bestuurslid van de vakgroep melkveehouderij. Het bedrag van 1,6 miljoen euro dat wordt gecompenseerd staat in verhouding met de 4,5 tot 5 miljoen kilo melk die de boeren zijn kwijtgeraakt, zo vindt Bruins.

Honderden boeren in het noorden van Nederland moesten melk laten lopen. De compensatie voor de niet opgehaalde melk wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde melkgeld over januari 2016.

(Advertentie)
(Advertentie)