Advocaat Jitse Akse is verbijsterd over handelswijze OM

19 jan 2016 - 11:11

De Leeuwarder Jitse Akse die vorige week werd aangehouden op verdenking van het doden van IS-strijders, is met veel machtsvertoon aangehouden, zo blijkt nu. Een arrestatieteam heeft de Leeuwarder met getrokken wapens uit een woning in Arnhem gehaald. Ook kreeg hij daarbij een zak over zijn hoofd.

Dat zei de advocaat van Akse maandag in het programma RTL Late Night. Ze is verbijsterd dat het Openbaar Ministerie zover gaat in een zaak waarin het enige bewijs, volgens haar, twee interviews zijn.

Levensbedreigend

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover dagblad De Stentor dat Akse door een arrestatieteam is opgepakt. Dit gebeurt bij 'levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden', zoals een gijzeling of een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte.

Veel steun

Intussen tekenden al meer dan 57.000 mensen de petitie waarin de steun voor Jitse Akse wordt uitgesproken. Akse laat via zijn advocaat weten dat hij heel blij is met alle steun die hij krijgt, maar dat hij behoorlijk onder de indruk is van alles dat er nu speelt.

Paspoort terug

De advocaat van Akse verwacht dat het Openbaar Ministerie haast zal maken met het onderzoek, gezien de sociale druk die er zowel nationaal als internationaal is ontstaan naar aanleiding van deze zaak.

Mocht het Openbaar Ministerie te lang wachten met vervolgstappen, dan wordt er gekeken naar het terughalen van het paspoort van Akse. Dit zou binnen enkele weken al kunnen gebeuren.

(advertinsje)