Aangespoelde potvissen gaan nog niet naar Harlingen

14 jan 2016 - 15:38

De vijf potvissen die eerder deze week aanspoelden op het strand van Texel worden donderdag nog niet naar Harlingen gesleept. Rijkswaterstaat heeft donderdag geprobeerd om twee van de aangespoelde potvissen te bergen, maar daarbij braken de trossen.

Volgens woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat staat er op dit moment teveel wind bij Texel om de beesten aan boord van het transportschip te kunnen laden. Het eiland Texel wil graag van de potvissen af, omdat een paar van de dieren dreigen te ontploffen.

Doodsoorzaak

Rijkswaterstaat wacht echter op kalmer weer en een rustige zeegang om de dieren te bergen en naar Harlingen te vervoeren. Het is het doel om de potvissen in Harlingen in stukken te zagen en verder te verwerken. Dat wordt gedaan zodra de medewerkers van de Rijksuniversiteit Utrecht klaar zijn met hun onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvissen.

Zeven potvissen

Het gaat intussen niet meer om vijf potvissen, maar om zeven. Donderdagochtend spoelde vlak bij de veerboothaven van Texel een zesde potvis aan. Dichtbij de vuurtoren van Texel bij De Cocksdorp drijft nog een zevende potvis in zee. Het is de verwachting dat die potvis later op de dag ook zal aanspoelen. Het is wel zeker dat deze potvissen bij dezelfde groep horen als de vijf anderen die deze week aanspoelden.

Trefwoorden: 
potvis Texel Harlingen
(Advertentie)
(Advertentie)