Dode potvissen van Texel naar Harlingen

13 jan 2016 - 21:29

De vijf potvissen die dinsdag aanspoelden op het strand van Texel, worden donderdag met de boot naar Harlingen gebracht. Daar worden ze in stukken gsnijd. De resten worden verbrand. Hoe laat de kadavers in Harlingen aankomen is nog niet duidelijk. Eerst krijgen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht de mogelijkheid om sectie te verrichten op één of meer kadavers.

De dieren worden vervoerd met een speciaal schip, dat dicht bij het strand kan komen. Twee potvissen waren al snel dood, de andere overleefden de nacht niet.

Het valt niet uit te sluiten dat er ook potvissen aanspoelen op de Friese Waddeneilanden. Dat zegt directeur Everaarts van SOS Dolfijn, één van de organisaties die betrokken is bij de vijf potvissen op Texel. Everaarts denkt dat de potvissen mogelijk door veranderingen in de stroming de weg zijn kwijtgeraakt en in de Noordzee belandden. De Noordzee is relatief ondiep voor potvissen. Er is ook weinig voedsel voor potvissen. Niet alleen op Texel zijn kortgeleden dieren aangespoeld, ook op de Duitse eilanden Langeroog en Helgoland is dat gebeurd. Het is volgens Everaarts goed mogelijk dat al die potvissen bij dezelfde groep hoorden.

Trefwoorden: 
potfisk Teksel Harns
(Advertentie)
(Advertentie)