"Lichamelijk contact in de zorg blijft nodig"

13 jan 2016 - 18:39

Ook in de toekomst moet er ruimte zijn voor lichamelijk contact in de zorg. Dat vindt hoogleraar zorg-ethiek en geriatrie Marian Verkerk. Het is soms net de hand op je schouder die maakt dat je getroost wordt, zegt Verkerk, die ook lid is van de Raad van Toezicht van Zorgpartners Friesland.

De inspectie van de gezondheidszorg zei in december in een tuchtzaak nog dat ieder lichamelijk contact dat verder gaat dan handen schudden te ver gaat. Mevrouw Verkerk begrijpt dat niet: daarmee krijg je volgen haar 'een koude vorm van zorg'.

"Een mens is niet alleen geest. We hebben naast behoefte aan praten ook behoefte aan lichamelijk contact.' Toch blijft het oppassen, vindt Sandra Schreuder van het Tichtcollege van de Gezondheidszorg. Als het lichamelijk contact onnodig is, moet je het niet doen.

Schreuder is het er wel mee eens dat in sommige verdrietige situaties lichamelijk contact nodig kan zijn. "Maar uitgangspunt is wel: de cliënt moet erop kunnen vertrouwen dat het helemaal veilig is," zegt Schreuder.

(advertinsje)
(advertinsje)